JOTI 2015: Zet eens een boom op

Afgelopen oktober was het weer tijd voor JOTI (Jamboree On The Internet). Dit weekend houden we ons bezig met het ontmoeten van andere scouts over de hele wereld. Voor de explorers begon dit weekend op de vrijdagavond, elk jaar doen wij namelijk mee met expeditie JOTI. Dit is een activiteit voor de explorers van de scoutinggroepen in Limburg. Deze wordt verzorgt door het Steunpunt Scouting Limburg. Hierbij wordt de groep opgesplitst in een binnen- en een buitenteam. Het binnenteam moet door het oplossen van puzzels, locaties vinden voor het buitenteam waar zij opdrachten moeten uitvoeren. Hiermee konden punten verdiend worden om een kans te maken op de hoofdprijs. Dit jaar (JOTI 2015) zijn wij als 28e van de 60 geëindigd.

Zaterdag

Op de zaterdagmorgen was het tijd voor de welpen en de scouts om ook aan de JOTI te beginnen. De scouts begonnen met een hike, waar ze niet alleen gewandeld hebben, maar ook met een veerbootje het water overstaken. Terwijl de scouts aan het wandelen waren, was het aan de welpen om samen met de Gordiaanse Knoop verschillende opdrachten uit te voeren die te maken hadden met het thema “Zet eens een boom op”. Nadat alle opdrachten opgelost waren, stond buiten het kampvuur al klaar om lekkere marshmallows te maken. Dit was voor de welpen en de Gordiaanse Knoop het einde van hun JOTI-avontuur.

Toen de scouts terugkwamen van hun hike was het tijd om te eten. Nasi met kroepoek en satésaus is stond op het menu. Met een volle maag was iedereen klaar voor de avond activiteit. In het thema “Zet eens een boom op” is een boom gemaakt die het middelpunt vormde van de avond. Onze zelfgemaakte boom bestond uit gekleurde stokjes die gekoppeld waren aan opdrachten. De kinderen werden onderverdeeld in teams. Deze teams werden stuk voor stuk gekoppeld aan een kleur en een dier. Zo hadden we onder andere de groene gorilla’s, de witte wormen en de blauwe bevers. Samen moesten deze teams zorgen dat de sleutel die boven in de boom was geplaatst onder aan de boom uitkwam. Bij elk uitgevoerde opdracht mochten de teams een stokje met hun kleur uit de boom trekken. Hierdoor verschoof de sleutel steeds een stukje naar onder.

Communicatie

Communicatie is een van de hoofdonderdelen van JOTI en dit was ook terug te zien bij de opdrachten. Zo moest er bijvoorbeeld contact worden gelegd via MIRC (het chatprogramma gebruikt bij JOTI) en moesten er via een walkietalkie bepaalde handelingen worden uitgevoerd. Toen de sleutel uit de boom kon worden gehaald, konden de kinderen erachter komen wat er in de schatkist verborgen zat. Hierin zaten ook voor de scouts lekkere marshmallows die werden opgewarmd bij het kampvuur.

Na het avondprogramma hadden de scouts nog even tijd om op de computer te chatten of om hun dancemoves te laten zien met Just Dance. Daarna was het tijd om lekker in de warme slaapzak te kruipen. Op zondagmorgen na het ontbijt, was er natuurlijk nog eventjes tijd om te chatten. Maar daarna was het tijd om de computers af te sluiten en hiermee ook het weekend. Hier vind je meer foto’s!

 

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.